Stres i lęk u pacjentów neurochirurgicznych przed zabiegiem operacyjnym - Ponczek, Danuta; Piątkowska, Aleksandra (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Stres jest nieuniknioną częścią życia każdego człowieka. Jest to reakcja organizmu na nieznane oraz trudne do przewidzenia sytuacje, z którymi ludzie często muszą się mierzyć. Hospitalizacja, operacja należą do czynników przyczyniających się do powstawania stresu oraz odczuwania lęku. Cel. Celem pracy była ocena nasilenia stresu, lęku i depresji u pacjentów neurochirurgicznych przed zabiegiem operacyjnym oraz czynników na nie wpływających. Materiał i metody. Badaniem objęto 100. pacjentów przebywających w Klinice Neurochirurgii 10. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ w Bydgoszczy, którzy zostali zakwalifikowani do zabiegu operacyjnego. Badania przeprowadzono za pomocą ankiety autorskiej, skali PSS-10, podskali lęku i depresji kwestionariusza HADS-M. Wyniki. W badanej grupie wynik średni poziomu stresu wyniósł 6,07±1,31 pkt, lęku 9,73±2,84 pkt, depresji 4,76±3,15 pkt. Wzrost poziomu stresu powodował wzrost poziomu lęku i depresji (p<0,001). Rozmowa z personelem oddziału szpitalnego na temat planowanego zabiegu obniżała poziom depresji (p=0,045), ale nie miała wpływu na poziom odczuwanego stresu i lęku. Zaburzenia lękowe i depresyjne nasilały się wraz z wiekiem badanych. Wnioski. Przedoperacyjna ocena stresu, lęku i depresji może pomóc w wyłonieniu pacjentów z wysokim poziomem tych zaburzeń i podjęciu adekwatnych działań zmierzających do ich redukcji. (PNN 2023;12(2):55–62)