Emocje związane ze śmiercią wśród pielęgniarek pracujących w oddziale intensywnej terapii - Wojczyk, Marek; Dębska, Grażyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Pielęgniarki pracujące w oddziałach intensywnej terapii często spotykają się ze śmiercią swoich pacjentów, która to wpływa na ich stan emocjonalny, który wpływa nie tylko na ich pracę ale też życie osobiste. Cel. Celem pracy jest przedstawienie najczęściej występujących emocji wobec śmierci u pielęgniarek opiekujących się pacjentami w zagrożeniu życia. Materiał i metody. Badanie przekrojowe przeprowadzono na grupie 108 pielęgniarek pracujących w oddziale intensywnej terapii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Respondenci wypełniali autorski kwestionariusz oparty o standardowe narzędzie Skala Uczuć, w którym zaznaczali natężenie poszczególnych emocji przeżywanych w związku ze śmiercią. Dane opracowano w oparciu o instrukcję autorów narzędzia i korzystając z możliwości pakietu Statistica 12 przedstawiono występujące zależności. Wyniki. Najczęściej występującą emocją w związku ze śmiercią, w zakresie emocji podstawowych, jakie towarzyszyły badanym był strach (x̅=4,45) oraz smutek (x̅=4,08). W podkategoriach emocji podstawowych, najczęściej deklarowanymi uczuciami były: smutek (x̅=5,69), żal (x̅=5,43) oraz niepokój (x̅=4,71). Nie ujawniono korelacji występujących emocji zarówno z wiekiem badanych jak też ich deklarowanym doświadczeniem zawodowym (p>0,05). Jedynie poziom gniewu występował istotnie częściej w grupie badanych, którzy rzadziej doświadczali śmierci w swojej pracy tj. mniej niż 10 zgonów (p=0,03). Wnioski. Trudne doświadczenie śmierci dla pielęgniarek pracujących w oddziale intensywnej terapii najczęściej wyzwalało u nich strach i smutek. Konieczne jest więc dalsze prowadzenie badań, aby określić dokładne postawy wobec śmierci wśród personelu medycznego stykającego się ze śmiercią by zmniejszyć negatywny ich wpływ na pracę oraz życie osobiste opiekunów osób umierających. (PNN 2023;12(1):17–23)