Analiza związku między giętkością poznawczą a złością u osób starszych - Harmancı, Pınar; İçel, Sema (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. W geriatrii giętkość poznawcza, o której wiadomo, że skutecznie pomaga jednostkom w zachowaniu cierpliwości wobec zdarzeń, jest zdolnością do aktywacji poznawczej w obliczu nagłych, nieoczekiwanych sytuacji poprzez ich przetwarzanie. Bycie pozytywnym lub negatywnym poznawczo wpływa na poziom giętkości poznawczej osób starszych. Ważne jest, aby zbadać poziom gniewu u osób starszych w ocenie ich giętkości poznawczej. Cel. Celem pracy jest zbadanie związku między giętkością poznawczą a złością u osób starszych. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w domu opieki w środkowej Turcji. W doborze próby zastosowano metodę doboru celowego. Niniejsze badanie zostało zaprojektowane jako badanie opisowe. Wyniki. Istnieją statystycznie istotne i ujemne korelacje pomiędzy CFS a State Anger, Anger/In i Anger/Out. Ponadto istnieje statystycznie istotna i dodatnia korelacja między CFS a Anger/Control. Wnioski. Widać, że pamięć krótkotrwała uległa pogorszeniu oraz to, że średnie wyniki Anger/In i Anger/Out, czyli stylów state-anger i trait-anger wzrosły, spadły natomiast średnie wyniki Anger/Control i Cognitive Flexibility. (PNN 2023;12(1):9–16)