Zastosowanie klinimetrii w praktyce pielęgniarki neurochirurgicznej. Doniesienia wstępne - Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Klinimetria to dziedzina wiedzy medycznej mająca na celu opracowanie i zastosowanie narzędzi pomiarowych (skal) do oceny stanu chorego/pacjenta. Wykorzystując skale klinimetryczne, pielęgniarka na podstawie posiadanej wiedzy, umiejętności i doświadczenia potrafi określić stan chorego, jego potencjalne problemy zdrowotne oraz ustalić plan opieki oparty na diagnozie pielęgniarskiej. Cel. Głównym celem badań była analiza zastosowania narzędzi pomiarowych w praktyce pielęgniarki neurochirurgicznej. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono na grupie 93 pielęgniarek zatrudnionych w 6 ośrodkach neurochirurgicznych zlokalizowanych w województwie kujawsko-pomorskim. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując technikę ankietową. W celu uzyskania odpowiedzi na cel główny badań, skonstruowano kwestionariusz ankiety składający się z części ogólnej (dane demograficzne) oraz szczegółowej (dane dotyczące narzędzi pomiarowych). Wyniki. Stwierdzono, że 68 (73%) pielęgniarek neurochirurgicznych używa w praktyce zawodowej narzędzi pomiarowych (skal) do oceny stanu chorego/pacjenta. Najbardziej popularnymi skalami są: Glasgow Coma Scale — GCS (93 — 100% odpowiedzi), Barthel Index — BI (56 — 60% odpowiedzi), Kurtzke Extended Disability Status Scale (43 — 46% odpowiedzi) oraz Mini Mental State Examination (MMSE) (38 — 40% odpowiedzi). Wykazano znamienną statystycznie zależność pomiędzy zastosowaniem w praktyce zawodowej narzędzi pomiarowych (skal) a wykształceniem (< 0,0001) i posiadaniem specjalizacji przez pielęgniarki (< 0,0001). Nie wykazano zależności od wieku (p < 0,05) i stażu pracy (p < 0,05) pielęgniarek. Wnioski. Ponad połowa badanych pielęgniarek neurochirurgicznych używa w praktyce zawodowej narzędzi pomiarowych (skal) do oceny stanu chorego/pacjenta. Najbardziej popularnym narzędziem pomiarowym (skalą) jest skala oceny stanu przytomności — Glasgow Coma Scale (GCS). Zaobserwowano zależność pomiędzy wykształceniem i posiadaniem specjalizacji a zastosowaniem w praktyce zawodowej narzędzi pomiarowych (skal) do oceny stanu chorego/pacjenta. (PNN 2022;11(3):124–129)