Rola zarejestrowanej objętości wyrzutu płynu mózgowo-rdzeniowego w przewidywaniu wyniku w zmodyfikowanej skali Rankina przy wypisie ze szpitala u pacjentów z krwawieniami podpajęczynówkowymi (DROPSS) - Jackson, Mona K.; Stutzman, Sonja E.; Vashisht, Ayushi; Schneider, Nathan J.; Givens, Cole; Olson, DaiWai M. (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Założenie drenu komorowego zewnętrznego (EVD) jest powszechne w przypadku tętniakowatego krwotoku podpajęczynówkowego (aSAH). Drenaż płynu mózgowo-rdzeniowego (cerebrospinal fluid, CSF) z EVD jest również powszechny, jednak niewiele wiadomo na temat ilości płynu, czasu trwania drenażu i wpływu drenażu na wyniki leczenia. Cel. Celem tego badania jest korelacja ilości drenażu płynu mózgowo-rdzeniowego z wynikami leczenia pacjentów w zmodyfikowanej skali Rankina (modified Rankin Score, mRS). Materiał i metody. Retrospektywny przegląd danych znajdujących się w lokalnym rejestrze szpitalnym i elektronicznej dokumentacji medycznej. W celu zbadania objętości drenażu płynu mózgowo-rdzeniowego jako predyktora mRS przy wypisie ze szpitala skonstruowano liniowy model efektów mieszanych. Wyniki. Do analizy włączono dane od 82 pacjentów. Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności między całkowitą objętością płynu mózgowo-rdzeniowego a mRS przy wypisie ze szpitala (p = 0,3614, r² = 0,01). Po uwzględnieniu wieku, punktacji w skali Hunta i Hessa oraz podmiotu jako efektu losowego, nadal nie było istotnej zależności między odsączonym płynem mózgowo-rdzeniowym a wynikiem mRS przy wypisie ze szpitala (p = .9042). Wnioski. Nie ma korelacji między całkowitą objętością zdrenowanego płynu mózgowo-rdzeniowego a mRS przy wypisie ze szpitala. W przyszłych badaniach należy przeanalizować sposób prowadzenia dokumentacji drenażu płynu mózgowo-rdzeniowego. (PNN 2022;11(2):43–48).