Skala Wydolności Funkcjonalnej (FCS) w praktyce pielęgniarskiej - Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
W praktyce pielęgniarki neurologicznej, neurochirurgicznej skale punktowe (scoring scales), wykorzystuje się do pomiaru stopnia uszkodzenia (określenia deficytu neurologicznego), do oceny funkcjonalnej chorego (przede wszystkim określenia sprawności motorycznej) oraz do oceny jakość życia (aspekty psychosocjalne choroby). Aktualne badania (z dziedziny pielęgniarstwa neurologicznego i neurochirurgicznego), oceniające stan chorego w okresie hospitalizacji skłaniają się do określenia stopnia wydolności chorego w zakresie samoopieki. Termin ten związany jest z wydolnością funkcjonalną, utożsamianą ze zdolnością do bycia niezależnym i samodzielnym w zaspakajaniu podstawowych potrzeb życiowych. W oparciu o wieloletnie doświadczenia bydgoskiej Kliniki Neurochirurgii i Neurotraumatologii w ocenie funkcjonalnej chorych leczonych z powodu schorzeń układu nerwowego, zaprezentowana została skala przeznaczona do oceny wydolności funkcjonalnej (FCS) pacjenta z dysfunkcją układu nerwowego (krwotok podpajęczynówkowy, tętniak śródczaszkowy, guz mózgu, zespół bólowy kręgosłupa). (PNN 2012;1(1):35-40)