Ocena problemów dnia codziennego pacjentów z guzem mózgu poddanych radioterapii i chemioterapii - Rosińczuk-Tonderys, Joanna; Żerkowska, Urszula; Całkosiński, Ireneusz; Olkowska, Lilianna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Guzem mózgu nazywa się każdą nieprawidłową masę tworzącą umiejscowione ognisko, którego obecność powoduje ciasnotę śródczaszkową i ucisk mózgu. Wśród schorzeń mózgu guzy śródczaszkowe są drugą pod względem częstości przyczyną śmierci i powodem 2,5% wszystkich zgonów. Cel. Celem pracy była ocena problemów dnia codziennego pacjentów z chorobą nowotworową ośrodkowego układu nerwowego poddanych radioterapii i chemioterapii. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 35 pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową ośrodkowego układu nerwowego leczonych napromienianiem i chemioterapią w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu oraz w Oddziale Onkologii Klinicznej w Świdnicy, w okresie od stycznia do czerwca 2006 roku. Badanie przeprowadzono przy pomocy kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. Wyniki. Choroba nowotworowa mózgu zmusiła 69% badanych do rezygnacji ze swojego dotychczasowego hobby. Aż 54 % ankietowanych nie miało możliwości spędzania wolnego czasu w ulubionej formie. Spowodowane to było złym samopoczuciem podczas leczenia (u 49%), częstymi pobytami w szpitalu (43%), zaburzeniami widzenia (17%), zaburzeniami równowagi (17%) oraz niedowładem kończyn (26% badanych). U większości osób obowiązki domowe przejął małżonek (43%) lub dzieci (40%). Wnioski. Ponad połowa badanych miała problemy z wykonywaniem czynności dnia codziennego. Pomimo choroby nowotworowej, radioterapii i chemioterapii połowa badanych stwierdziła, że jest zadowolona ze swojego życia. Podstawowym źródłem wsparcia dla badanych była rodzina i przyjaciele. (PNN 2012;1(1):4-9)