Analiza kosztów i korzyści: Opieka nad pacjentem w Oddziale Intensywnej Opieki Neurologicznej - Kopačević, Lenka; Strapac, Marija (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Współczesna definicja jakości zorientowana jest na pacjenta i na jego wymaganiach dotyczących poszczególnych usług, na ciągłej kontroli świadczonych usług, zarządzania jakością oraz ustanowieniu wskaźników jakości jako wyznaczników działania służby zdrowia. Usługi zdrowotne świadczone dla pacjenta mają pewne określone koszty. Można zatem zadać następujące pytanie: W jakim stopniu rosnące koszty opieki nad pacjentem powodują poprawę jakości opieki zdrowotnej i jakie koszty są uzasadnione? Cel. Celem pracy było określenie i porównanie kosztów opieki nad pacjentem z wykorzystaniem uwarunkowań jakości w klasycznym modelu zarządzania oraz modelu zarządzania przez jakość. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 224 pacjentów przyjętych na Oddział Intensywnej Opieki Neurologicznej, Kliniki Neurologii, Szpitala Uniwersyteckiego „Sestre Milosrdnice”. Do określenia potrzeb pacjenta w trakcie pobytu w Oddziale Intensywnej Opieki Neurologicznej przygotowano listę danych służących wyłącznie do celów badawczych. Pozostałe dane niezbędne do przeprowadzenia badania uzupełniono o bezpośredni wywiad oraz obserwacje personelu. Wyniki. Wyniki badań zostały przedstawione w trzech logicznych obszarach dotyczących zagadnień: pralnia, praca pielęgniarki oraz akcesoria (cewniki moczowe, pieluchy itp.). W obu przypadkach (zarządzania klasycznego i przez jakość) utrzymanie w czystości bielizny szpitalnej stanowiło największą część kosztów i było czterokrotnie wyższe w zarządzaniu klasycznym w porównaniu do zarządzania przez jakość. Ten wzrost kosztów został dodatkowo spowodowany dłuższym czasem opieki pielęgniarskiej nad pacjentem. Jedyna oszczędność w klasycznym modelu zarządzania w stosunku do zarządzania przez jakość, to koszt jednorazowych materiałów, jednak ze względu na niski udział tych materiałów w całkowitym koszcie, to stwierdzenie nie uzasadnia zastosowania tej metody. Wnioski. Dane zaprezentowane w niniejszym opracowaniu wskazują, że eliminację kosztów można uzyskać obniżając je więcej niż dwukrotnie, stosując metodę zarządzania przez jakość w porównaniu z metodą zarządzania klasyczną. (PNN 2012;1(2):58-64)