Epidemiologia urazów kręgosłupa w materiale własnym Pogotowia Ratunkowego we Włocławku: Badania retrospektywne - Wysocka, Beata; Ślusarz, Robert; Haor, Beata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Urazy kręgosłupa to poważny problem medyczny i społeczny, zwłaszcza gdy towarzyszy mu uszkodzenie rdzenia kręgowego, powodujące bardzo często poważne dysfunkcje i trwałe kalectwo do końca życia. Cel. Celem badań była ocena częstości występowania urazów kręgosłupa u pacjentów objętych opieką Pogotowia Ratunkowego we Włocławku w latach 2006–2009. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w oparciu o analizę dokumentacji archiwum Stacji Pogotowia Ratunkowego we Włocławku w latach 2006–2009. Zastosowaną metodą badawczą była analiza retrospektywna dokumentacji medycznej a techniką ilościową analiza dokumentów. Badaniami objęto populację zamieszkałą na terenie objętym działalnością Stacji Pogotowia Ratunkowego we Włocławku. Z badanej populacji wyłoniono grupę 244 osób, które doznały urazów kręgosłupa, a następnie poddano analizie statystycznej. Wyniki. Istotne statystycznie okazały się zależności między przyczyną urazu kręgosłupa a: płcią, odcinkiem kręgosłupa, wiekiem, spożyciem alkoholu. Wynik nieistotny statystycznie dotyczył zależności między przyczyną urazu kręgosłupa a porą roku i miejscem zamieszkania. Wnioski. Najczęstszą przyczyną urazów kręgosłupa były wypadki drogowe. Najczęściej uraz dotyczył odcinka szyjnego kręgosłupa. Mężczyźni zdecydowanie częściej ulegali urazom kręgosłupa niż kobiety. Do urazów kręgosłupa częściej dochodziło w środowisku miejskim niż wiejskim. Najczęściej urazy kręgosłupa występowały w grupie wiekowej 21–40 lat; najczęściej dochodziło do nich latem. Wzrasta ilość urazów kręgosłupa po spożyciu alkoholu. (PNN 2012;1(3):109-118)