Badania opisowe funkcjonowania kognitywnego pacjentów po trzech latach od wystąpienia udaru mózgu z objawami ruchowymi - L. Hinkle, Janice (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Udar mózgu jest wiodącą przyczyną zgonów i inwalidztwa na całym świecie. W okresie następującym po udarze konieczne są nienaruszone funkcje kognitywne, potrzebne do rozpoznawania niebezpieczeństwa, rozwiązywania problemów oraz kształtowania nowych wspomnień. Do tej pory niewiele uwagi poświęcono funkcjonowaniu kognitywnemu pacjentów, którzy trzy lata wcześniej doznali niedokrwiennego udaru mózgu z ruchowymi objawami. Materiał i metody. Badania opisowe funkcjonowania kognitywnego 60 pacjentów trzy lata po udarze z ruchowymi objawami. Wyniki. Spośród wszystkich badanych pacjentów – 11 zmarło, 30 zgodziło się na wizytę domową, a 19 na kontakt telefoniczny. Średni wiek pacjentów w okresie trzech lat po udarze wynosił 64 lata; funkcje kognitywne mierzono przy użyciu trzech instrumentów. Średni wynik na Krótkiej skali oceny stanu psychicznego (Mini-Mental State Examination – MMSE) wyniósł 26,00 w linii bazowej (zakres międzykwartylowy od 22,25 do 28,00) i 28,50 (zakres międzykwartylowy od 25,75 do 30,00) trzy lata później. Średni wynik na skali Cognistat (The Neurobehavioral Cognitive Status Examination) w linii bazowej wyniósł 65,00 (zakres międzykwartylowy od 58,00 do 73,75) i 74,00 (zakres międzykwartylowy od 67,50 do 79,50) po trzech latach. Średni wynik na podskali Skali niezależności funkcjonalnej (Functional Independence Measure – FIMTM) w linii bazowej wyniósł 33,43 (+ 3,28) i 26,5 (+ 13,25) po trzech latach. Zaobserwowano statystycznie istotne różnice między linią bazową a okresem po trzech latach na każdej z zastosowanych skal. Wnioski. Badania przedstawiają szczegółowy opis funkcjonowania kognitywnego grupy pacjentów trzy lata po udarze mózgu z objawami ruchowymi. Mimo małej próby pacjentów objętych badaniem, pielęgniarki neurologiczne powinny mieć świadomość, że funkcje kognitywne w tego rodzaju udarze mogą nie ulegać obniżeniu. (PNN 2012;1(3):97-102)