Jakość życia pacjentów z dyskopatią odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa - Czaja, Ewa; Kózka, Maria; Burda, Agnieszka (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Dyskopatia w odcinku lędźwiowo-krzyżowym stanowi bardzo poważny problem zdrowotny w krajach rozwiniętych. Dolegliwości bólowe towarzyszące dyskopatii wpływają na upośledzenie sprawności funkcjonalnej, a co za tym idzie, na obniżenie jakości życia. Cel. Celem badań była ocena jakości życia pacjentów z dyskopatią lędźwiowo-krzyżową kręgosłupa przed zabiegiem operacyjnym. Materiał i metody. Badaniami objęto 40 pacjentów hospitalizowanych w Klinice Neurochirurgii i Neurotraumatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Zastosowano skalę wizualno-analogową do oceny bólu (VAS), kwestionariusz Oswestry, kwestionariusz Rolanda i Morrisa oraz kwestionariusz ankiety umożliwiający zebranie danych socjodemograficznych i scharakteryzowanie badanej grupy. Wyniki. W badanej grupie najczęściej występował ból o średnim natężeniu (82%), rzadziej ból określany był jako bardzo silny (15%). Stwierdzono wysoce istotną korelację między wiekiem badanych a stopniem natężenia odczuwanego bólu. Najwięcej badanych miało mierny stopień niepełnosprawności (52,5%), a 27% – stopień poważny. Jakość życia badanych była obniżona w stopniu średnim, dużym i bardzo dużym – odpowiednio 45%, 37% i 12%. Stwierdzono korelację pomiędzy stopniem niepełnosprawności a jakością życia. Wnioski. Pacjenci z dyskopatią w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa mają obniżoną jakość życia oraz poziom sprawności. Na jakość życia wpływa natężenie bólu i stopień niepełnosprawności. Na subiektywną ocenę dolegliwości bólowych istotnie wpływa wiek pacjentów. (PNN 2012;1(3):92-96)