Epidemiologia urazów czaszkowo-mózgowych w materiale własnym Pogotowia Ratunkowego w Rypinie: Badania retrospektywne - Pilśniak, Joanna; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Wraz z ogólnoświatowym wzrostem uprzemysłowienia i ciągłym rozwojem motoryzacji wzrasta liczba wypadków komunikacyjnych i urazów. Jednocześnie coraz lepsze wyposażenie i oprzyrządowanie karetek pogotowia, rozwój technik operacyjnych i metod diagnostycznych powoduje, że szanse poszkodowanych na przeżycie znacznie wzrastają. Niestety, urazy czaszkowo-mózgowe stanowią na całym świecie poważny problem społeczny, który wykazuje tendencję wzrostową. Cel. Celem badań była ocena częstości występowania urazów czaszkowo-mózgowych u pacjentów objętych opieką Pogotowia Ratunkowego w Rypinie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w oparciu o analizę dokumentacji archiwum Stacji Pogotowia Ratunkowego w Rypinie. Na podstawie analizy dokumentacji wyodrębniono grupę 239 osób, które doznały urazów czaszkowo-mózgowych w latach 2008-2010. Wyniki. Istotne statystycznie okazały się zależności między przyczyną urazu a terenem środowiskowym (p<0,05) i spożyciem alkoholu (p<0,05). W badanej populacji nie stwierdzono wpływu takich czynników, jak: płeć, wiek i pora roku na przyczynę urazu. Wnioski. W wyniku przeprowadzonych badań sformułowano następujące wnioski: Najczęstszymi przyczynami urazów czaszkowo-mózgowych są wypadki komunikacyjne. Pora roku, w jakiej doszło do powstania obrażeń, nie ma znaczącego wpływu na częstość wystąpienia urazów. Płeć i wiek badanej grupy nie mają wpływu na wystąpienie urazów czaszkowo-mózgowych. Teren środowiskowy, w którym doszło do wystąpienia obrażeń związany jest z przyczyną urazu. Alkohol jako czynnik współistniejący ma wpływ na przyczynę wystąpienia urazu. (PNN 2013;2(1):4-8)