Metoda PCA w zwalczaniu bólu w pierwszej dobie po operacji kręgosłupa - Raszka, Anna; Karabanowicz, Aleksandra; Harat, Marek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Leczenie przeciwbólowe sterowane przez pacjenta (PCA – patient controlled analgesia) jest metodą polegającą na zastosowaniu pompy infuzyjnej wyposażonej w urządzenie będące w zasięgu ręki pacjenta. Gdy ból się nasila pacjent sam uruchamia system dozujący powodując otrzymanie dodatkowej dawki leku przeciwbólowego zaprogramowanej przez zespół terapeutyczny. Cel. Celem pracy była ocena zmniejszenia dolegliwości bólowych kręgosłupa u pacjentów w pierwszej dobie po operacji z zastosowaniem pompy infuzyjnej z systemem PCA-iv do uśmierzania bólu pooperacyjnego, jak również ocena doznań bólowych dokonywana co 2 godziny przez pierwsze 12 godzin po operacji kręgosłupa. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone w Klinice Neurochirurgii 10. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Bydgoszczy od stycznia do grudnia 2010 roku. W przeprowadzonych badaniach uczestniczyła 40-osobowa grupa pacjentów poddanych zabiegom neurochirurgicznym z powodu chorób kręgosłupa. Metody i narzędzia użyte w badaniu to autorski kwestionariusz ankiety, analiza dokumentacji medycznej, ocena natężenia bólu dokonywana co 2 godziny przez pierwsze 12 godzin po operacji kręgosłupa z użyciem skali VAS. Wyniki. Na podstawie analizy przeprowadzonych badań stwierdzono, że dolegliwości bólowe znacznie zmniejszają się wraz z upływem czasu od momentu podłączenia pompy PCA-iv. Wnioski. Zastosowanie pomp przeciwbólowych z systemem PCA-iv pozwala na osiągnięcie skutecznej analgezji oraz skrócenie czasu leczenia bólu pooperacyjnego, jak również zapewnienia poczucia bezpieczeństwa i komfortu po zabiegu. (PNN 2013;2(2):57-62)