Wiedza mieszkańców Płocka i jego okolic na temat udaru mózgu - Tomaszewska, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Udar mózgu i jego konsekwencje zdrowotne to jeden z najpoważniejszych problemów z jakimi boryka się współczesna medycyna. Na jego powstanie wpływają czynniki niemodyfikowalne, jak wiek, płeć, uwarunkowania genetyczne i w dużej mierze czynniki, które poddają się działaniom prewencyjnym, wynikające przede wszystkim ze stylu życia. W zapobieganiu udarom istotną rolę odgrywa edukacja zdrowotna, mająca na celu wzbogacenie wiedzy społeczeństwa i promowanie zachowań korzystnych dla zdrowia. Cel. Celem pracy była ocena wybranych czynników socjodemograficznych mogących mieć wpływ na poziom wiedzy na temat udaru mózgu. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 146 przypadkowych osób mieszkających w Płocku i jego okolicach. Odpowiedzi na postawione problemy uzyskano dzięki zastosowaniu metody sondażu diagnostycznego. Jako technikę badawczą wybrano ankietę. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety, który zawierał 39 pytań zamkniętych, dysjunktywnych. Wyniki. Wykazano zależności (p<0,05) pomiędzy znajomością czynników ryzyka udaru mózgu a wybranymi czynnikami socjodemograficznymi. Nie wykazano zależności (p>0,05) pomiędzy miejscem zamieszkania a znajomością objawów udaru mózgu, możliwością zapobiegania oraz oceną grupy ryzyka udarowego. Wnioski. W większości przypadków badana grupa zna czynniki ryzyka udaru mózgu. Czynniki socjodemograficzne w różnym stopniu wpływają na znajomość czynników ryzyka i objawów udaru mózgu, możliwości zapobiegania oraz oceny grupy ryzyka udarowego. (PNN 2013;2(3):109-116)