Jakość życia a sprawność funkcjonalna chorych na stwardnienie rozsiane - Humańska, Marzena A.; Śnieg, Paweł; Rezmerska, Leokadia; Haor, Beata; Głowacka, Mariola; Felsmann, Mirosława; Ponczek, Danuta; Kurowska, Krystyna; Pluta, Agnieszka; Czarnecki, Damian (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Stwardnienie rozsiane to przewlekła i najczęstsza choroba ośrodkowego układu nerwowego. Jest schorzeniem, które znacznie zaburza życie chorego. Pogarsza sprawność funkcjonalną we wszystkich aspektach życia codziennego, a co za tym idzie, pogarsza także jakość życia. Cel. Celem pracy była ocena sprawności funkcjonalnej chorych na stwardnienie rozsiane i jej wpływ na jakość życia. Materiał i metody. Badaniem zostało objętych 50 osób. Badania zostały przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego. Użyte narzędzia badawcze to kwestionariusz wywiadu dla danych socjodemograficznych oraz standaryzowane narzędzia badawcze: skala ADL i IADL, a także Skala Jakości Życia WHOQOL-BREF. Do analizy statystycznej wykorzystano test współczynnika korelacji rho-Spearmana i test Kołmogorowa-Smirnowa. Istotność statystyczną różnic określono na poziomie ufności p<0,05. Wyniki. W badaniu brali udział mężczyźni i kobiety. Kobiety stanowiły większość badanej populacji — 64%, a tylko 33% badanych stanowili mężczyźni. Zdecydowana większość badanych osób mieszkała z rodziną — 78%. Wśród badanych86% chorowało powyżej 20 lat, tylko 14% respondentów chorowało nie dłużej niż 10 lat. Analizy wykazały, że im badane osoby były bardziej sprawne w zakresie podstawowych i złożonych czynności życia codziennego, tym wyżej oceniały jakość własnego życia. Wnioski. 1.Wykazano istotną statystycznie zależność pomiędzy oceną jakości życia a wykonywaniem podstawowych czynności życia codziennego przez osoby chore na stwardnienie rozsiane. 2.Wykazano istotne statystycznie różnice między oceną jakości życia a wykonywaniem złożonych czynności życia codziennego przez osoby chore na stwardnienie rozsiane. 3.Nie wykazano istotnych statystycznie zależności pomiędzy czasem trwania choroby a oceną jakości życia w poszczególnych dziedzinach skali WHOQOL-Bref. (PNN 2013; 2(5): 188–194)