Wykorzystanie Wskaźnika Funkcjonalnego Repty oraz Kwestionariusza Oswestry do oceny czynnościowej chorych leczonych operacyjnie z powodu uszkodzenia krążka międzykręgowego - Jabłońska, Renata; Królikowska, Agnieszka; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Wprowadzenie. Złożony obraz chorych z dyskopatią kręgosłupa utrudnia obiektywną, jednoznaczną ocenę wyników leczenia. Integralnym elementem tej oceny jest analiza stanu funkcjonalnego, często stosowana jako obiektywna metoda skuteczności postępowania terapeutycznego. Cel. Ocena stanu chorych po neurochirurgicznym leczeniu przepukliny jądra miażdżystego z wykorzystaniem skal: Wskaźnik Funkcjonalny Repty (WFR) oraz Kwestionariusz Oswestry (ODI/NDI). Materiał i metody. Badania polegały na trzykrotnej ocenie w czasie: przed operacją (ocena 1.), dzień wypisu z oddziału (ocena 2.) i 6 miesięcy po przeprowadzonym zabiegu (ocena 3.). Do badań włączono i poddano ocenie 1. i 2. — 188 chorych, w ocenie 3. uczestniczyło 140 chorych. Wykorzystano kwestionariusz Oswestry (ODI/NDI) oraz Wskaźnik Funkcjonalny Repty (WFR). Wyniki. Ocena wydolności funkcjonalnej według WFR pokazała, że większość badanych kwalifikowała się do IV grupy, świadczącej o samodzielności chorych. Oceniając badanych według ODI/NDI zauważono, że w poszczególnych ocenach wzrastała liczba osób, które mają minimalne upośledzenie — wzrost o 6,4% w stosunku do oceny 1., a następnie o kolejne 41,3%. Wnioski. Wydolność funkcjonalna badanych uległa poprawie, co zaobserwowano w pomiarze kwestionariuszem ODI/NDI. Korelacja między skalą ODI/NDI i skalą WFR w ocenie funkcjonalnej chorych po leczeniu operacyjnym choroby dyskowej jest niska. (PNN 2014;3(2):64–74)