Problemy dnia codziennego dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym powyżej piątego roku życia - Rosińczuk, Joanna; Lach, Katarzyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Wprowadzenie. Ze względu na bogatą symptomatologię i objawy towarzyszące uszkodzeniu OUN dzieci z MPD borykają się z wieloma problemami w życiu codziennym, poczynając od tych związanych z samodzielnym wykonywaniem podstawowych czynności higieniczno-pielęgnacyjnych, poprzez naukę czynności złożonych, np. czytania, aż do problemów natury psychospołecznej — nawiązanie i utrzymanie kontaktów interpersonalnych z innymi osobami. Cel. Poznanie i przedstawienie problemów dnia codziennego dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym, które ukończyły 5 rok życia. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone wśród losowo dobranej grupy 130 osób, w której 50 osób stanowiły dzieci z MPD w wieku 5–19 lat, a rodzice stanowili 80 osób. Do zebrania danych posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety. Wyniki. Z analizy materiału badawczego wynika, że: — według ankietowanych rodziców najczęściej występującymi schorzeniami u ich dzieci są: zaburzenia wzroku (75%), zaburzenia mowy (65%) oraz upośledzenie umysłowe (65%), — co czwarte dziecko porusza się przy pomocy wózka inwalidzkiego i drugiej osoby, — dla ankietowanych dzieci zaburzenie równowagi w pozycji stojącej jest najbardziej utrudniającym funkcjonowanie ograniczeniem (68%). Wnioski. 1. Dzieci z MPD borykają się z wieloma problemami w życiu codziennym. 2. Tylko niewielki odsetek dzieci z MPD jest w stanie samodzielnie się poruszać. 3. Ze względu na istniejące u nich zaburzenia zdecydowana większość z nich nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować. 4. Wskutek prowadzonej rehabilitacji ruchowej u dzieci z MPD poprawiła się sprawność wykonywania różnych czynności dnia codziennego. (PNN 2014;3(2):52–57)