Wpływ wybranych czynników na intensywność bólu lędźwiowego odcinka kręgosłupa w ciągu sześciu miesięcy od wystąpienia dolegliwości - Kołpa, Małgorzata; Jankowicz-Szymańska, Agnieszka; Mikołajczyk, Edyta (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Ból lędźwiowego odcinka kręgosłupa spowodowany dyskopatią wywiera długotrwały negatywny wpływ na wszystkie aspekty życia. Cel. Ocena wpływu wybranych czynników na nasilenie bólu mierzonego na wizualnej skali analogowej (VAS) u pacjentów, którzy byli leczeni zachowawczo z powodu dyskopatii w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Materiał i metody. Badaniom poddano łącznie 400 pacjentów Poradni Neurochirurgicznej Szpitala Świętego Łukasza w Tarnowie, w Polsce. Obserwacja (ocena stanu odżywienia i intensywności bólu) była prowadzona dwukrotnie: w momencie pojawienia się dolegliwości i po sześciu miesiącach. Wyniki. Osoby z nadwagą lub otyłością (79,5%) i z androgenicznym typem budowy ciała (86%) były najliczniej reprezentowane w grupach badanych. Największe nasilenie bólu w kręgosłupie i kończynach dolnych zarówno w pierwszym, jak i drugim badaniu zanotowano u osób z otyłością i osób z najstarszej grupy wiekowej. Wnioski. Największą subiektywną ulgę w bólu przyniosło połączenie leczenia zachowawczego z edukacją prozdrowotną. Najgorsze efekty uzyskano u pacjentów otyłych. (PNN 2015;4(1):24–29)