Urazy czaszkowo-mózgowe a punktacja Glasgow Coma Scale u pacjentów pod wpływem alkoholu przyjmowanych do szpitalnego oddziału ratunkowego - Kołpa, Małgorzata; Grochowska, Aneta; Gniadek, Agnieszka; Jurkiewicz, Beata; Gondek, Marta (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Nadmierne spożywanie alkoholu jest w Polsce istotnym problemem społecznym i zdrowotnym. Przyjęcie nawet niewielkiej dawki alkoholu powoduje wzrost prawdopodobieństwa urazu. Cel. Celem pracy było określenie związku pomiędzy punktacją w skali Glasgow a urazami głowy u pacjentów w stanie nietrzeźwości doraźnie przyjmowanych do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Materiał i metody. Na podstawie analizy retrospektywnej przebadano grupę 210 nietrzeźwych pacjentów SOR Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie (167 mężczyzn i 43 kobiety), którzy w okresie od 01.05.2011 r. do 01.05.2012 r. doznali urazu głowy. Brano pod uwagę dane dostępne w dokumentacji medycznej: wiek, płeć, wynik punktacji w skali Glasgow, poziom alkoholu we krwi, doznane obrażenia głowy na podstawie wyniku tomografii komputerowej oraz wybrane współtowarzyszące zaburzenia pourazowe. Wyniki. Wśród pacjentów z wysokim poziomem alkoholu były osoby zarówno z wysokimi, jak i niskimi wynikami w skali Glasgow. Pacjenci ze złamaniami kości twarzoczaszki i podstawy czaszki, krwiakiem nadtwardówkowym, przymózgowym, podtwardówkowym, śródmózgowym i podpajęczynówkowym, obrzękiem mózgu, przemieszczeniem układu komorowego oraz krwią w lokalizacji namiotu móżdżku, mieli niższą punktację w skali Glasgow niż pozostali chorzy. Najniższy wynik w skali Glasgow miały osoby, które upadły z wysokości, najwyższy — pacjenci po próbie samobójczej. Wnioski. Poziom alkoholu we krwi nie miał wpływu na wynik punktacji w skali Glasgow. Istnieje zależność pomiędzy punktacją w skali Glasgow a obrażeniami głowy. Punktacja GCS zależała od objawów współtowarzyszących obrażeniom głowy. Przyczyna doznanego urazu głowy determinowała wynik punktacji w skali Glasgow. (PNN 2015;4(2):56–61)