Wpływ zaawansowania wieku i chorób współistniejących na sprawność funkcjonalną chorych po incydencie udaru niedokrwiennego mózgu - Haor, Beata; Głowacka, Mariola; Kalinowska, Agnieszka (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Występowanie udarów niedokrwiennych mózgu, szczególnie wśród osób po 65 roku życia, wynika z obecności chorób współistniejących, które mogą wpływać negatywnie na rokowanie wczesne i odległe oraz sprawność funkcjonalną pacjentów. Cel. Celem badań była ocena sprawności w podstawowych czynnościach dnia codziennego pacjentów po incydencie udaru niedokrwiennego mózgu, w zależności od zaawansowania wieku i obecności chorób współistniejących. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone wśród 65 chorych, hospitalizowanych z powodu udaru niedokrwiennego mózgu w oddziale neurologicznym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku. Analizę sprawności funkcjonalnej pacjentów przy wykorzystaniu skali Barthel przeprowadzono dwukrotnie: w pierwszej dobie hospitalizacji oraz w dniu wypisu z oddziału. Wyniki. Sprawność funkcjonalna pacjentów w okresie hospitalizacji po incydencie udaru niedokrwiennego mózgu w efekcie podjętego leczenia, usprawniania i sprawowanej opieki podlegała poprawie. Jednak zarówno w dniu przyjęcia do oddziału, jak i w dniu wypisu, badani po 65 roku życia uzyskali najniższe wyniki w skali Barthel. Obecność chorób współistniejących, szczególnie w grupie badanych w starszym wieku, wpływała na pogorszenie sprawności funkcjonalnej chorych. Wnioski. 1). Pacjenci po incydencie udaru niedokrwiennego mózgu pomimo poprawy w zakresie sprawności funkcjonalnej wymagają pomocy w czynnościach dnia codziennego. 2). Zaawansowanie wieku wpływa na obniżenie sprawności czynnościowej badanych po incydencie udaru niedokrwiennego mózgu. 3). Choroby współistniejące z incydentem udaru niedokrwiennego mózgu oraz przebyty w przeszłości epizod udaru mózgu istotnie wpływają na obniżenie sprawności czynnościowej badanych. (PNN 2015;4(3):102–108)