Wpływ opieki nad upośledzonym dzieckiem na funkcjonowanie rodziny - Kadučáková, Helena (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Narodziny dziecka z upośledzeniem jest zawsze testem na trwałość i spójność więzi rodzinnych. Jak zostało napisane w Matějček, narodziny upośledzonego dziecka mogą zarówno zrujnować jak i wzmocnić rodzinę. Ta sytuacja ma znaczny wpływ na spójność więzi rodzinnych, szczególnie gdy niepełnosprawne dziecko pojawia się w rodzinie w czasie jej przejścia przez różne fazy rozwojowe. Cel. Celem badania było zdeterminowanie wyboru strategii radzenia sobie z zaistniałą sytuacją oraz analiza ich różnic w odniesieniu do kobiet i mężczyzn sprawujących opiekę nad upośledzonym dzieckiem. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone na grupie matek i ojców którzy sprawują opiekę nad upośledzonym dzieckiem. Dane zostały zgromadzone dzięki wykorzystaniu COPE — kwestionariusza radzenia sobie ze stresem, który identyfikuje reaktywne strategie koncentrujące się na problemie. Wyniki. Analiza zgromadzonych danych pokazała, że ojcowie radzą sobie z ciężarem opieki nad upośledzonym dzieckiem, wykorzystując przy tym więcej strategii skoncentrowanych na problemie. Z kolei u matek przeważają emocje związane z koncentracją na opinii publicznej, pozytywnej reinterpretacji, akceptacji, wyrażaniu emocji oraz behawioralnym i mentalnym oderwaniu od problemu. Wnioski. Determinacja wskaźników ryzyka jest pierwszym krokiem dla oceny rodziny. Metody oceny identyfikujące wskaźnik ryzyka w rodzinie dają możliwość określenia potrzeb i określają właściwy program wsparcia dla rodziny. (PNN 2015;4(4):158–161)