Analiza przyczyn dyskopatii lędźwiowej w grupie osób leczonych neurochirurgicznie z jej powodu - Rosińczuk, Joanna; Owsikowska, Kamila; Kołtuniuk, Aleksandra (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2015)
Wstęp. Dyskopatia jest poważnym problemem społecznym ze względu na to, że chorują na nią ludzie aktywni zawodowo, często w bardzo młodym wieku (najczęściej występuje w 3–4. dekadzie życia). Etiopatogeneza dyskopatii lędźwiowej nie jest szczegółowo poznana. Badania mówią o wielu czynnikach predysponujących do wystąpienia choroby krążka międzykręgowego. Poznanie przyczyn może przyczynić się do lepszego zapobiegania tej coraz częściej występującej chorobie cywilizacyjnej. Cel. Zbadanie przyczyn powstawania choroby dyskowej kręgosłupa lędźwiowego oraz ocena wiedzy badanych na temat tychże przyczyn. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 67 osób chorych na dyskopatię lędźwiową przebywających na oddziale neurochirurgii lub leczących się w poradni neurochirurgicznej Dolnośląskiego Szpitala Specjalistycznego im. T. Marciniaka we Wrocławiu. W badaniu posłużono się metodą sondażu diagnostycznego z zastosowaniem techniki ankiety. Do analizy danych użyto programu statystycznego Statistica 10. Wyniki. Z analizy materiału badawczego wynika, iż, powstanie dyskopatii lędźwiowej wiąże się z pracą zawodową (56,72%). Ponad 40% badanych w trakcie pracy zawodowej podnosi ciężar powyżej dopuszczalnej normy. Zdecydowana większość ankietowanych odczuwa silny ból kręgosłupa (zlokalizowany na skali Visual Analogue Scale — VAS) w przedziale od 7 do 10 pkt.). Prawie połowa badanych ma nadwagę (25<BMI>30). 153 Wnioski. 1) Pacjenci ze zdiagnozowaną dyskopatią lędźwiową doświadczają silnych dolegliwości bólowych kręgosłupa. 2) Chorzy cierpiący z powodu dyskopatii podczas pracy zawodowej często przez wiele godzin przyjmują wymuszoną pozycję siedzącą lub w niewłaściwy sposób podnoszą ciężary. 3) Pacjenci z dyskopatią nie posiadają wiedzy na temat profilaktyki tego schorzenia. (PNN 2015; 4(4):152–157)