Strategie radzenia sobie z bólem neuropatycznym oraz wpływ dolegliwości bólowych na stan funkcjonalny chorych - Kołpa, Małgorzata; Mężyk, Ewa (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Poznanie strategii, jakie podejmuje pacjent w walce z bólem oraz stopnia, w jakim jest w stanie opanować dolegliwości może znacznie ułatwić dobór odpowiedniego leczenia. Cel. Celem pracy była ocena strategii radzenia sobie z bólem przez pacjentów cierpiących z powodu bólu neuropatycznego. Materiał i metody. Badaniem objęto 60 pacjentów Poradni Leczenia Bólu w przedziale wiekowym 25–80 lat, cierpiących z powodu bólu neuropatycznego. Posłużono się kwestionariuszem „Strategii radzenia sobie z bólem” (ang. Coping Strategies Questionnaire, CSQ), wzrokowo-analogową skalą oceny bólu (ang. Visual Analogue Scale, VAS) oraz kwestionariuszem ankiety własnej konstrukcji. Wyniki. Średnie natężenie dolegliwości bólowych w badanej grupie wynosiło 7,88 pkt w skali VAS (±1,64 pkt). Najpowszechniej stosowaną strategią radzenia sobie z bólem w badanej grupie była modlitwa (śr. 3,3±1,1), a na drugim miejscu katastrofizowanie (śr. 3,1±1,6). Pacjenci powyżej 60 roku życia istotnie częściej niż młodsi chorzy wybierali powyższe strategie. Wybór pozostałych strategii był domeną chorych poniżej 60 roku życia. Wnioski. Najczęściej stosowanymi strategiami w badanej grupie były modlitwa i katastrofizowanie. Dobór strategii radzenia sobie z bólem był zróżnicowany w zależności od wieku, w mniejszym stopniu zależał od płci badanych. (PNN 2016;5(1):10–15)