Wybrane aspekty jakości życia chorych po niedokrwiennych udarach mózgu - Bodzek, Sabina; Franek, Grażyna; Nowak Kapusta, Zofia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Udar niedokrwienny mózgu stanowi główną przyczynę niepełnosprawności, pogarsza jakość życia chorych, a często także prowadzi do śmierci. Cel. Celem badania była ocena jakości życia chorych po niedokrwiennym udarze mózgu, jak i identyfikacja czynników ją determinujących. Materiał i metody. Badaniem objęto 53 osoby, w okresie od 6 do 12 miesięcy od wystąpienia pierwszego udaru niedokrwiennego mózgu oraz spełniających kryteria włączenia do badania. Jakość życia badano autorskim kwestionariuszem ankiety, opartym na Skali Barthel, WHOQOL-BREF oraz na polskiej adaptacji skali Stroke Specific-Quality Of Life (SJŻUM). Kwestionariusz składa się z 12 podskal, będących składowymi trzech głównych dziedzin: fizycznej, psychologicznej i socjalno-środowiskowej. Wyniki. Jakość życia po udarze niedokrwiennym mózgu ulega pogorszeniu. W dziedzinie fizycznej największe ograniczenia dotyczą funkcji kończyny górnej (ze średnią M=3,77) oraz samoobsługi (ze średnią M=3,83), w dziedzinie psychologicznej emocji (ze średnią M=3,93), a w dziedzinie socjalno-środowiskowej roli społecznej (ze średnią M=2,79). Średnia uzyskanych wyników z poszczególnych dziedzin wskazuje na najlepsze uzyskane wyniki w zakresie dziedziny psychologicznej. Wnioski. Zmiennymi determinującymi jakość życia są: wiek, poziom wykształcenia, stan cywilny, strona uszkodzenia mózgu, status materialny, poziom wiedzy. (PNN 2016;5(2):69–75)