Ocena ryzyka występowania depresji u pacjentów neurogeriatrycznych - Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Weremkowicz, Iwona; Wrońska, Irena; Kędziora-Kornatowska, Kornelia; Sienkiewicz, Zofia; Przylepa, Katarzyna; Kulina, Dorota; Augustowska-Kruszyńska, Kinga (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2016)
Wstęp. Specyficznymi czynnikami predysponującymi do depresji w wieku podeszłym są: wdowieństwo, utrata zatrudnienia, pogorszenie sytuacji materialnej, utrata sprawności fizycznej, uzależnienie od innych, korzystanie z opieki instytucjonalnej. Wczesne wykrywanie i leczenie zaburzeń depresyjnych stanowi wyznacznik współczesnej opieki geriatrycznej. Cel. Celem badań była ocena ryzyka występowania depresji wśród pacjentów w podeszłym wieku hospitalizowanych w oddziałach neurologicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 113 pacjentów w wieku powyżej 65 roku życia, przebywających na oddziałach neurologicznych lubelskich szpitali. Oceny stanu pacjentów dokonano za pomocą Geriatrycznej Skali Depresji w wersji skróconej (Geriatric Depression Scale-Short Form — GDS-SF). Wyniki. Oceniając badanych Geriatryczną Skalą Depresji stwierdzono brak ryzyka wystąpienia depresji u 75,22% pacjentów, a 24,88% wykazywało objawy depresyjne. Oceniając pacjentów skalą depresji stwierdzono, że średnia dla całej badanej grupy kształtowała się na poziomie 4,15±3,57 pkt. Wnioski. W badanej grupie pacjentów w podeszłym wieku hospitalizowanych w oddziałach neurologicznych stwierdzono dość niskie ryzyko wystąpienia depresji. Ponad 3/4 badanych osób nie wykazywało objawów depresji. Wiek badanych istotnie wpływał na ryzyko wystąpienia u nich depresji. (PNN 2016;5(3):104–108)