Wstrząśnienie: Jak wygląda sytuacja w przypadku dzieci i nastolatków w 2017 roku? Krótki raport - Evans, Vicki (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Sport cieszy się popularnością we wszystkich krajach na całym świecie. Australia słynie z gry w krykieta oraz rugby; Ameryka z baseballu oraz futbolu amerykańskiego, a Europa m.in. z gry w piłkę nożną. Powyższe dyscypliny uprawiane są zarówno na poziomie profesjonalnym, jak również na podwórkach przez młodzież na poziomie początkującym. Jednak to właśnie w tych dyscyplinach piłka może osiągać prędkość 100 km/godz. (futbol amerykański), 105 km/godz. (baseball), 112 km/godz. (rugby), 150 km/godz. (krykiet) i 211 km/godz. (piłka nożna). Jest to ta sama siła, która może wystąpić w przypadku wypadku samochodowego. Przypadkowym celem działania takiej siły może być głowa. Uszkodzenie mózgu jest nie tylko wynikiem trafienia piłką w cel, ale także urazu powstałego w wyniku działania sił ścinających przyspieszenia-hamowania — częstym wynikiem czego jest wstrząśnienie mózgu. Wstrząśnienie mózgu jest niewidoczne, co powoduje trudności w jego zidentyfikowaniu oraz leczeniu. Dzieci i młodzież są grupą szczególnie narażoną na ryzyko, ponieważ ich mózg rośnie i wymaga wsparcia oraz ochrony. (PNN 2017;6(1):26–27)