Ocena pacjentów neurogeriatrycznych za pomocą skali NOSGER - Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Wrońska, Irena; Kulina, Dorota; Kędziora-Kornatowska, Kornelia; Sienkiewicz, Zofia; Massalska, Klaudia; Mąkosa, Jakub; Zalewski, Andrzej (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Jednym z podstawowych zadań opieki nad pacjentem w wieku podeszłym jest wykrywanie czynników ryzyka wpływających na upośledzenie zdolności do samodzielnego życia oraz taki kierunek działań profilaktycznych i leczniczych, który za pobiegałby narastaniu niesprawności i uzależnieniu osób starszych od innych. Cel. Celem badań było dokonanie oceny skalą NOSGER pacjentów przebywających w oddziałach neurologicznych. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 113 pacjentów w podeszłym wieku hospitalizowanych w oddziałach neurologicznych lubelskich szpitali. Materiał badawczy zebrano za pomocą skali NOSGER (Nurses’ Observation Scale for Geriatric Patients). Wyniki. Dokonując oceny pacjentów skalą NOSGER uzyskano wynik dla całej grupy na poziomie średniej 54,43±18,96 pkt. Najlepiej badane osoby funkcjonowały w zakresie zachowań zakłócających (8,12±2,92 pkt.). Nieco gorzej oceniono ich w zakresie pamięci (8,38±4,39 pkt.), aktywności codziennego życia (8,55±3,56 pkt.) oraz w zakresie emocji (8,80±3,21 pkt.). Największe deficyty stwierdzono u badanych w zakresie zachowań społecznych (10,17±4,54 pkt.) oraz instrumentalnych aktywności codziennego życia (10,42±4,61 pkt.). Wnioski. Badana grupa pacjentów w podeszłym wieku, przebywających na oddziałach neurologicznych cechowała się dość dobrym poziomem sprawności. Osoby starsze największe deficyty wykazywały w zakresie instrumentalnych czynności codziennego życia oraz relacji społecznych. Wiek i stan cywilny istotnie różnicowały sprawność biopsychospołeczną badanej grupy pacjentów. (PNN 2017;6(1):20–25)