Analiza jakości życia pacjentów ze zmianami zwyrodnieniowymi odcinka szyjnego kręgosłupa - Antczak-Komoterska, Anna; Wasielewska, Agnieszka; Haor, Beata; Kochman, Dorota; Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa stanowią problem, który zagraża współczesnej populacji na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO — World Health Organization) uznała za epidemię naszych czasów zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa. Cel. Celem badań była ocena jakości życia pacjentów ze zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa odcinka szyjnego w kontekście danych socjodemograficznych obejmujących: płeć, wiek, wykształcenie, stan cywilny, rodzaj wykonywanej pracy, miejsce zamieszkania, problemy zdrowotne, choroby współistniejące i miejsce świadczonych usług. Materiał i metody. Badaniem objęto 103 osoby. Kobiety stanowiły 60,2% respondentów, natomiast mężczyźni 39,8%. Wiek ankietowanych zawierał się pomiędzy 25, a 76 rokiem życia. Narzędziem użytym w niniejszej był kwestionariusz ankiety WHOQoL-BREF Przeprowadzono analizę statystyczną w oparciu o test chi kwadrat. Uzyskane wyniki poddano analizie testem × 2 dla prób niezależnych, przyjęto 5% błędu. Wyniki. Analiza danych dotycząca miejsca zamieszkania wykazała podział na środowisko miejskie 79,6% i wiejskie stanowiące 20,4%, nie wykazała zależności pomiędzy miejscem zamieszkania ankietowanych a ich jakością życia w dziedzinie socjalnej. Ankietowani reprezentowali zróżnicowany poziom wykształcenia, najliczniejszą grupę stanowili pacjenci z wykształceniem zawodowym 32%, ponieważ dolegliwości mają często związek z rodzajem wykonywanej pracy najliczniejszą grupę stanowili emeryci/renciści 40,8%. Analiza wykazała istotną zależność pomiędzy wykonywaną pracą i wykształceniem. Wnioski. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa odcinka szyjnego oraz związane z nimi dolegliwości należą do najczęstszych problemów zdrowotnych u osób powyżej 50 roku życia zamieszkałych w środowisku miejskim. Kobiety statystycznie częściej odczuwają ból w odcinku szyjnym kręgosłupa ze względu na słabszy gorset mięśniowy. Subiektywna ocena jakości życia jest pozytywna. Najlepiej oceniali ją osoby z wyższym wykształceniem i ankietowani pochodzący ze środowiska miejskiego. (PNN 2021;10(4):175–179)