Ocena stanu umysłowego — wybrane narzędzia pomiarowe w neurogeriatrii - Biercewicz, Monika; Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Haor, Beata; Głowacka, Mariola; Kędziora-Kornatowska, Kornelia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Przeprowadzenie Całościowej Oceny Geriatrycznej (CGA) obejmuje ocenę pacjenta neurologicznego w czterech podstawowych dziedzinach, gdzie pod uwagę bierze się przede wszystkim: wydolność czynnościową, zdrowie fizyczne, zdrowie psychiczne oraz czynniki socjalno-środowiskowe. Do oceny poszczególnych składowych CGA można użyć specjalnie przygotowanych narzędzi badawczych (skal, kwestionariuszy), które znacznie ją ułatwiają i wpływają na jej wiarygodność. Ponadto pozwalają na weryfikację zmian stanu pacjenta w czasie, w kategorii poprawy lub pogorszenia, a także pomagają w wymianie informacji ilościowej (o znaczeniu klinicznym) pomiędzy osobami świadczącymi usługi z zakresu opieki zdrowotnej. W oparciu o piśmiennictwo omówione zostały najczęściej używane skale w ocenie stanu umysłowego pacjentów neurogeriatrycznych. Przedstawiono dane dotyczące takich skal pomiarowych, jak: Mini-Mental State Examination (MMSE), Abbreviated Mental Test Score (AMTS), Clock Drawing Test (CDT), Geriatric Depression Scale (GDS), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) i Beck Depression Inventory (BDI). (PNN 2017;6(3):130–133)