Problemy rodzin pacjentów po udarze niedokrwiennym mózgu - Antczak-Komoterska, Anna; Filipska, Karolina; Raszka, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Udar mózgu jest zespołem klinicznym związanym z nagłym powstaniem ogniskowych bądź też globalnych zaburzeń czynności mózgowia. Przyczyną wystąpienia udaru są zaburzenia krążenia krwi, co skutkuje uszkodzeniem mózgu. W wyniku tego dochodzi do zaburzeń równowagi wewnątrzmózgowej. Przebyty udar mózgu często skutkuje zmianami neurologicznym, a w konsekwencji trudnościami w sprawności funkcjonalnej. Pacjent wymaga pomocy w zakresie samoopieki i samopielęgnacji. Znaczącą rolę stanowi rodzina pacjenta, od której wymaga się zaangażowania w zaspakajaniu potrzeb i zmniejszaniu deficytów. Trudność w sprawowaniu opieki wynika między innymi z sytuacji życiowej, dotychczasowymi relacjami w rodzinie, pełnionymi rolami społecznymi oraz brakiem wiedzy o chorobie. Zadaniem osób sprawujących opiekę nad pacjentem jest zmniejszenie deficytów, zaspokojenie potrzeb oraz poprawa jakości życia pacjenta. Celem pracy jest wskazanie problemów rodzin pacjentów po przebytym udarze mózgu. Analiza literatury pozwoli na ukazanie istotnych trudności, wynikających z deficytów oraz konieczności podjęcia natychmiastowych działań w zakresie opieki nad pacjentem w celu poprawy jakości życia. (PNN 2017;6(3):126–129)