Poziom wypalenia zawodowego a poczucie koherencji wśród pielęgniarek pracujących na Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii - Michalak, Monika; Brzozowska, Julita; Kazimierska-Zając, Magdalena (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Zespół wypalenia zawodowego, który wiąże się z utratą energii i entuzjazmu, jest niezwykle ważnym zagadnieniem, szczególnie w odniesieniu do pielęgniarek/pielęgniarzy pracujących na Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii, którzy w swojej pracy nieustannie obserwują ludzkie cierpienie i wysoką śmiertelność pacjentów. Cel. Głównym celem pracy była ocena wpływu poczucia koherencji na stopień wypalenia zawodowego pielęgniarek/pielęgniarzy pracujących na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 89 osób (71 kobiet i 18 mężczyzn) pracujących w Klinice Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Zastosowano kwestionariusze: Orientacji Życiowej SOC — 29, Wypalenia Zawodowego MBI, Skalę Satysfakcji z Pracy SSP, Skalę odczuwanego stresu PSS — 10 oraz kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wyniki. Średni wynik poczucia koherencji wyniósł 120,64 punktów, a zatem respondenci prezentowali przeciętny poziom poczucia koherencji. Wyniki 43,82% badanych wskazywały wysoki poziom wyczerpania emocjonalnego. U 48,31% osób poziom depersonalizacji był wysoki. 69,66% badanych wykazało niski poziom satysfakcji zawodowej a 58,43% prezentowało wysoki poziom stresu. Na przeciętny poziom zadowolenia z pracy wskazuje średni wynik uzyskany przez badanych w skali SSP (19,6 punktu). Wyniki w skali poczucia koherencji korelują dodatnio (r > 0) z satysfakcją zawodową oraz ujemnie (r < 0) z wyczerpaniem emocjonalnym i depersonalizacją. Wykazano korelacje pomiędzy: płcią i stanem cywilnym a poziomem wypalenia zawodowego, stanem cywilnym i poziomem odczuwanego stresu, stażem pracy a satysfakcją z wykonywanego zawodu oraz poziomem odczuwanego stresu i zadowoleniem z wykonywanej pracy. Wnioski. Zaobserwowano korelację między poczuciem koherencji i wypaleniem zawodowym oraz pomiędzy poziomem stresu i zadowoleniem z wykonywanej pracy. Prawdopodobieństwo wystąpienia wypalenia zawodowego jest większe u mężczyzn oraz osób niebędących w związku. Wyniki badań wskazują, iż osoby będące w związku lepiej radzą sobie ze stresem. Satysfakcja z wykonywanej pracy jest najmniejsza u pracowników ze stażem pracy od 6 do 10 lat. (PNN 2022;11(1):8–13)