Ocena ryzyka demencji wśród osób starszych w praktyce pielęgniarskiej - Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Sienkiewicz, Zofia; Van Damme-Ostapowicz, Katarzyna; Dziedzic, Beata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Wśród osób starszych wzrasta liczba pacjentów chorujących na schorzenia których ryzyko wzrasta wraz z wiekiem. Aktualnie zachodzące procesy demograficzne pozwalają przewidywać, że częstość występowania otępienia będzie wzrastać wraz ze wzrostem liczby osób starszych. Cel. Celem badań było określenie ryzyka demencji w grupie seniorów przebywających w środowisku domowym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 518 osób w podeszłym wieku, objętych domową opieką długoterminową, na terenie województwa lubelskiego i mazowieckiego. Badania przeprowadzono za pomocą skali NOSGER. Wyniki. Dokonując oceny badanych skalą NOSGER stwierdzono, że wynik oceny kształtował się na poziomie średniej 80,64 ± 22,39 pkt. Badani najlepiej funkcjonowali w zakresie zachowań zakłócających (8,67 ± 3,04 pkt.), a najgorzej oceniono IADL (17,41 ± 4,75 pkt.). Wnioski. Badana grupa osób w podeszłym wieku wykazywała obniżoną sprawność funkcjonalną. Jednocześnie występowało u nich niewielkie ryzyko zaburzeń o charakterze demencyjnym. Wykształcenie istotnie różnicowało sprawność funkcjonalną seniorów. (PNN 2022;11(1):27–30)