Wpływ akceptacji choroby na jakość życia pacjentów chorych na stwardnienie rozsiane — badania wstępne - Rosińczuk, Joanna; Rychła, Katarzyna; Bronowicka, Joanna; Kołtuniuk, Aleksandra (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2017)
Wstęp. Stwardnienie rozsiane (MS, Multiple Sclerosis) to choroba, która często powoduje zmianę dotychczasowego życia pacjenta i osób z jego najbliższego otoczenia. Brak etiologii, młody wiek zachorowania a także niemożność kontroli nad dynamika rozwoju choroby i brak możliwości całkowitego wyleczenia to czynniki utrudniające akceptację choroby. Cel. Ocena wpływu akceptacji choroby na jakość życia pacjentów (QOL, Quality of Life) chorych na MS. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 128 osób (93 kobiety oraz 35 mężczyzn) chorujących na MS wykorzystując skrócony kwestionariusz jakości życia Światowej Organizacji Zdrowia (WHOQOL-BREF, World Health Organisation Quality of Life Scale Brief Version) służący do QOL, a także skalę akceptacji choroby (AIS, Acceptance of Illness Scale) oraz kwestionariusz własnego autorstwa (AOS, Author’s Own Survey). Na przeprowadzenie badań uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej przy Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu (nr KB-444/2016). Materiał badawczy poddano analizie statystycznej przy użyciu programu Statistica 13.1. Wyniki. Analiza materiału badawczego wykazała, iż: tylko co trzeci ankietowany była zadowolony lub bardzo zadowolony ze stanu swojego zdrowia, najniżej respondenci ocenili jakość swojego życia w domenie somatycznej, co czwarty ankietowany nie akceptuje własnej choroby, im wyższy poziom akceptacji choroby tym wyższy wynik uzyskany w kwestionariuszu WHOQOL-BREF. Wnioski. Poziom akceptacji choroby istotnie wpływa na QOL chorych na MS. (PNN 2017;6(4):157–162)