Prawne aspekty stwierdzenia śmierci mózgu — regulacje polskie - Mąkosa, Jakub; Wysokiński, Mariusz; Fidecki, Wiesław; Kuszplak, Kamil (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Początek 2017 r. przyniósł duże zmiany w normach prawnych dotyczących stwierdzania trwałego nieodwracalnego ustania czynności mózgu (śmierci mózgu) oraz nieodwracalnego zatrzymania krążenia poprzedzającego pobranie narządów. Artykuł przedstawia zmiany jakie zaszły w tym zakresie oraz porównuje je z poprzednio obowiązującymi przepisami. W ramach przedmiotowego opracowania została również przedstawiona interpretacja prawna wraz ze wskazówkami jak poprawnie stosować nowe przepisy. (PNN 2018;7(1):46–49)