Sposoby radzenia sobie z bólem kręgosłupa wśród pacjentów leczonych w oddziale neurochirurgii - Piszczatowska, Ewa; Chorąży, Monika; Snarska, Katarzyna Krystyna; Kulikowski, Grzegorz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Zespoły bólowe kręgosłupa lędźwiowego są powszechnym problemem, doprowadzającym do obniżenia jakości życia oraz powodującym znaczne ograniczenia w życiu społecznym, zawodowym i towarzyskim. Najczęściej jako środek zaradczy stosuje się farmakoterapia, a także zabiegi rehabilitacyjne. Jednak w przypadkach przewlekłych i pourazowych najlepszym rozwiązaniem jest zabieg operacyjny, usuwający bezpośrednią przyczyną dolegliwości bólowych. Cel. Celem pracy była ocena metod radzenia sobie z chorobą wśród pacjentów z bólami kręgosłupa, określenie czynników wpływających na występowanie dolegliwości bólowych kręgosłupa, ocena nasilenia stopnia dolegliwości bólowych przed i po zabiegu za pomocą skali VAS. Materiał i metody. Badaniem objęto 100 osób pacjentów hospitalizowanych w oddziale neurochirurgii. W badaniu udział wzięło 41 kobiet i 59 mężczyzn. Średnia wieku badanych wynosiła 54 lata. Do badań wykorzystano kwestionariusz autorskiej ankiety. Wyniki. Badaniem objęto 41% kobiet i 59% mężczyzn. Średnia wieku wynosiła 54 lata. Średnia czasu trwania dolegliwości bólowych wynosiła 9,97±5,02 lat. Najczęściej ból był umiejscowiony w odcinku lędźwiowym 71% i krzyżowym 71%. Najczęściej preferowaną metodą radzenia sobie z chorobą był styl zorientowany na przeżywanie emocji i bierność (x=1,18), na poszukiwaniu najlepszych rozwiązań (x=1,04), na rozwiązaniu problemu (x=0,95), na unikanie (x=0,82). Osoby preferujące styl zorientowany na rozwiązane problemu charakteryzowały się istotnie wyższym poziomem dobrego samopoczucia. Wnioski. Bóle kręgosłupa mają charakter przewlekły. Dolegliwości bólowe najczęściej występują w odcinku lędźwiowo-krzyżowym. Nadwaga i otyłość stanowią istotny czynnik ryzyka wstąpienia bólu kręgosłupa. W badanej grupie problem ten dotyczył odpowiednio: 53% i 36% przypadków. Nie stwierdzono, aby rodzaj pracy znacząco podnosił poziom odczuwanych dolegliwości. Ankietowani określili, że ból kręgosłupa nasila się przy schylaniu się 78%, dźwiganiu ciężkich przedmiotów 78%, długotrwałym przebywaniu w pozycji siedzącej 72% lub stojącej 68%. Dolegliwości bólowe kręgosłupa ograniczają aktywność zawodową, wykonywanie obowiązków domowych i rodzinnych, życie towarzyskie, uprawianie sportów. Bóle kręgosłupa obniżają poziom dobrego samopoczucia chorego. Zastosowane leczenie operacyjne znacząco obniżyło poziom odczuwanego bólu. (PNN 2018;7(1):22–32)