Opieka pielęgniarska nad osobą z guzem przysadki - Melikoğlu, Seçil Erden; Özakgül, Aylin Aktaş; Kaya, Hatice (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Osoby z guzem przysadki zmagają się ze zmianami w swoim wyglądzie, zróżnicowanymi reakcjami emocjonalnymi, zmianą stylu życia, a także cyklicznymi badaniami. Nawet łagodne odmiany guza przysadki cechują się dużym współczynnikiem zachorowalności a także śmiertelności. Bardzo ważnym jest, aby zwiększać poziom wiedzy rodziny pacjenta w celu zaspokojenia jego potrzeb, a także zagwarantowania leczenia podtrzymującego mającego na celu zajęcie się objawami i symptomami, leczeniem i opieką w chorobie. Edukacja i doradztwo w zakresie pielęgnacji jest bardzo ważne w procesie pomagania pacjentom z guzami przysadki w celu osiągnięcia przez nich optymalnych warunków zdrowotnych i skrócenia długości hospitalizacji. W niniejszym przeglądzie, pielęgnacja pacjenta z guzem nowotworu została wyjaśniona w kontekście procesu pielęgnacyjnego, który został potraktowany, jako metoda rozwiązywania procesów naukowych w pielęgniarstwie. (PNN 2018;7(2):86–92)