Problemy pielęgnacyjne pacjenta po urazie czaszkowo-mózgowym — opis przypadku - Raszka, Anna; Antczak-Komoterska, Anna; Filipska, Karolina (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Urazy czaszkowo-mózgowe są otwartym lub zamkniętym uszkodzeniem mózgu powstającym w wyniku działania na czaszkę krótkotrwałego czynnika mechanicznego. Stanowią najczęstszą przyczynę zgonów wśród pacjentów urazowych. W zdecydowanej większości śmiertelnych ofiar urazów (70%) przyczyną zgonu jest uraz czaszkowo-mózgowy. Celem pracy jest przedstawienie problemów pielęgnacyjnych pacjenta po urazie czaszkowo-mózgowym w wyniku postrzału. Opis przypadku. Opis przypadku odnosi się do pacjenta w wieku 35 lat, który doznał urazu czaszkowo-mózgowego w wyniku postrzału w niejasnych okolicznościach. Pacjent poddany był zabiegowi operacyjnemu usunięcia ciała obcego z czaszki w trybie pilnym. Wymagał intensywnego nadzoru pielęgniarskiego oraz długotrwałej rehabilitacji. Praca przedstawia opis przypadku oraz wybrane problemy pielęgnacyjne pacjenta po postrzale. Dyskusja. Urazy czaszkowo-mózgowe są uważane za główna przyczynę śmiertelności. Najważniejszym czynnikiem w zakresie skali obrażeń wewnątrzczaszkowych jest przede wszystkim siła urazu. Jego wartość decyduje o rozległości urazu, rokowaniu, przeżyciu i powrocie do zdrowia. Natomiast szybkość udzielonej pomocy jest ważnym czynnikiem określającym losy chorego. Zaawansowany deficyt neurologiczny u chorego po urazie czaszkowo-mózgowym wymaga holistycznego podejścia do pacjenta oraz zaangażowania całego zespołu terapeutycznego w procesie diagnozowania, leczenia, rehabilitacji czy psychoterapii. Wnioski. Stan pacjenta po postrzale ukazuje deficyty oraz problemy pielęgnacyjne w zakresie sfery biologicznej, psychicznej i społecznej. Podejmowane działania mają charakter wysoce indywidualny. Opieka nad pacjentem po postrzale powinna być kompleksowa, dostosowana do zidentyfikowanych deficytów oraz indywidualnych potrzeb pacjenta zgodnie z obowiązującymi standardami. (PNN 2018;7(2):80–85)