Ocena wpływu leczenia sanatoryjnego na wyniki uzyskane w kwestionariuszu Oswestry w zakresie siedzenia, stania oraz spania - Antczak-Komoterska, Anna; Filipska, Karolina; Haor, Beata; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Bóle kręgosłupa odcinka lędźwiowego stały się najczęstszymi schorzeniami XXI w. Blisko 80% osób po 40. roku życia doświadczyło już w swoim życiu epizodu bólowego w tym odcinku kręgosłupa. Cel. Celem pracy jest ocena, w jakim stopniu rehabilitacja wpływa na występujący ból podczas siedzenia, stania oraz spania u pacjentów z zespołami bólowymi odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone wśród 300 (100%) respondentów w wieku od 35 do 65 lat. Badaną populację stanowiło 111 kobiet tj. 37% oraz 189 mężczyzn — 63%. Najwięcej osób deklarowało wykształcenie średnie (40%), następnie zawodowe (29%), a potem wyższe (24%). Pacjenci byli leczeni z powodu zespołów bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Badania przeprowadzono w Sanatorium „Uzdrowisko Wieniec” Sp. z o.o. w Wieńcu Zdroju. Wyniki. Po zakończonym turnusie zauważono, że liczba osób mogących siedzieć na krześle dowolną ilość godzin istotnie wzrosła (p≤0,05) z 7% do 29%, natomiast liczba badanych mogących stać dowolną ilość godzin również wzrosła (p≤0,05) z 4% do 26%. W dniu wypisu z sanatorium liczba osób deklarujących, że ból nie ma wpływu na sen także istotnie wzrosła (p≤0,05) z 96 na 167 badanych. Wnioski. Biorąc pod uwagę intensywność bólu można wywnioskować, że po leczeniu sanatoryjnym wzrosła liczba odpowiedzi odnosząca się do zmniejszenia nasilenia dolegliwości bólowych. Istotnie wzrosła liczba osób mogących siedzieć, stać oraz spać bez występowania dolegliwości bólowych w odcinku lędźwiowym. (PNN 2018;7(2):70–74)