Wpływ szkolenia skierowanego do rodzin pacjentów z udarem mózgu na jakość życia, poziom lęku i przejawy depresji u pacjentów oraz ich krewnych - Özakgül, Aylin Aktaş; Aştı, Türkinaz Atabek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Udar wywołuje kryzys, jakiego doświadczają rodziny pacjentów, dla których są oni również opiekunami. Bliskim pacjentów potrzebne są szkolenia oraz skuteczne wsparcie na etapie przejmowania nowej dla nich odpowiedzialności. Cel. Celem niniejszego opracowania jest określenie wpływu szkolenia zapewnianego krewnym pacjentów po udarze mózgu na jakość życia, lęki oraz objawy depresji u pacjentów po udarze i ich krewnych. Materiał i metody. Dane uzyskano od pacjentów, poddanych leczeniu w oddziale udarowym Szpitala Uniwersyteckiego w Stambule, a także od ich krewnych sprawujących nad nimi podstawową opiekę. Podczas, gdy 20. pacjentów kontynuowało leczenie/leczenie udaru, a ich krewni zostali przydzieleni do grupy kontrolnej, 20. pacjentów i ich krewnych, przeszkolonych w dziedzinie opieki uzupełniającej/leczenia, włączono do grupy eksperymentalnej. Kwestionariusz Zdrowia EuroQol, Skalę Stanu Lękowego oraz Skalę Depresji Becka wykorzystano na początku badania oraz 3 i 6 miesięcy po wypisie. Dane analizowano za pomocą testów opisowych i nieparametrycznych. Wyniki. Stwierdzono, że nie ma istotnej różnicy między grupami eksperymentalnymi i kontrolnymi pod względem jakości życia związanej ze zdrowiem przy przyjęciu do szpitala i 3 miesiące po wypisie, jednak 6 miesięcy po wypisie, jakość życia pacjentów związana ze zdrowiem w grupie eksperymentalnej wzrosła statystycznie w porównaniu do grupy kontrolnej (p<0,05). Zaobserwowano, że szkolenie zapewnione krewnym pacjentów w grupie eksperymentalnej nie miało wpływu na postrzegane stanu zdrowia, lęku i depresji przez pacjentów oraz ich krewnych; jednak w grupie kontrolnej nastąpił wzrost poziomu lęku i objawów depresji u pacjentów 3 i 6 miesięcy po wypisaniu (p<0,05). Wnioski. Potwierdzony został argument przemawiający za tym, że Program Szkolenia Rodziny Pacjenta może poprawić jakość życia po udarze i może skuteczne wpływać na zmniejszanie lęku i objawów depresyjnych u pacjentów oraz ich bliskich. (PNN 2018;7(2):56–63)