Realizacja programu edukacyjnego wśród chorych leczonych operacyjnie z powodu schorzeń części szyjnej kręgosłupa - Jabłońska, Renata; Wieczorkiewicz-Świtała, Barbara; Kooths, Marta; Karczewska, Lidia; Broda, Maciej; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Leczenie chorych ze schorzeniami kręgosłupa jest przedmiotem zainteresowania wielu dyscyplin medycznych. Większość chorych skarżących się na bóle kręgosłupa udaje się wyleczyć metodami zachowawczymi, część wymaga postępowania operacyjnego. W całym procesie terapii, niezależnie od metody leczenia, nie można pominąć kwestii edukacji pacjenta. Cel. Ocena realizacji programu edukacyjnego prowadzonego wśród chorych leczonych operacyjnie z powodu schorzeń części szyjnej kręgosłupa. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 156 pacjentów Oddziału Neurochirurgii i Neurotraumatologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 w Bydgoszczy, leczonych operacyjnie z powodu schorzeń części szyjnej kręgosłupa. Autorski program edukacyjny realizowano w trakcie hospitalizacji pacjenta w oddziale. Ewaluacje programu zaplanowano poprzez wstępną i końcową ankietę sprawdzającą u każdego uczestnika programu. Zebrany materiał poddano analizie statystycznej. Wyniki. Kobiety stanowiły liczniejszą grupę — 102 osoby (64,6%). Średnia wieku badanych wyniosła — 54,2 lat. Przed realizacją programu 92 osoby (58,2%), stwierdziły, że mają częściową wiedzę w zakresie chorób części szyjnej kręgosłupa, ale już 48 badanych (30,4%) uznało, że wie bardzo mało, a tylko 6 pacjentów (3,8%) wskazało, że wie bardzo dużo. Po przeprowadzonej edukacji, zdecydowana większość respondentów twierdziła, że ich stan wiedzy na temat życia ze schorzeniami kręgosłupa szyjnego zdecydowanie się poprawił — 149 osób (94,3%). Wnioski. Badani ocenili program bardzo dobrze; niemal wszyscy uznali, że ich stan wiedzy na temat życia i profilaktyki schorzeń kręgosłupa zdecydowanie się poprawił. Istotnie poprawiła się wiedza badanych na temat przyczyn bólu kręgosłupa, głównie u osób z wykształceniem podstawowym. (PNN 2018;7(3):96–103)