Analiza budowy zdań u pacjentów z udarem niedokrwiennym mózgu - L. Hinkle, Janice; Kirby P. Martinez, Rudolf Cymorr (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2018)
Wstęp. Definicja zdrowia mózgu i najlepsza metoda jego optymalnego promowania jest inicjatywą American Heart Association/American Stroke Association. Niezaburzona funkcja poznawcza po udarze niedokrwiennym jest istotna dla pomyślnej rehabilitacji. Dlatego dysponowanie prostą metryką funkcji poznawczych byłoby optymalnym rozwiązaniem dla wszystkich pracowników służby zdrowia. Cel. Celem niniejszej pracy było zbadanie, czy wykorzystanie Rozwojowej Oceny Zdania (ang. Developmental Sentence Scoring — DSS), w napisanych frazach przez pacjentów w badaniu Mini-Mental (MMSE), mogłoby dać prosty wskaźnik funkcji poznawczych. Materiał i metody. Niniejsza analiza wtórna przedstawia zdania napisane przez pacjentów po udarze niedokrwiennym za pomocą ilościowych i konwencjonalnych metod analizy treści. Wyniki. Średni wynik 24,38 (SD±13, zakres 9–30) stwierdzono u 76 pacjentów, którzy napisali coś w trakcie badania Folstein MMSE. Liczba słów mieściła się w przedziale od 1 do 16, przy czym największa ich liczba (21) zawierała średnio 5 wyrazów. DSS mieścił się w przedziale od 0–11 ze średnią wynoszącą 4. Średni poziom MMSE Folstein (N=30) wyniósł 27,53 (SD±2,74, zakres 18–30) u pacjentów, którzy zgodzili się na wizytę domową 3 lata po przebytym udarze. Dwudziestu siedmiu z trzydziestu pacjentów napisało coś, a ilość wyrazów mieściła się w przedziale od 1 do 12, przy czym największa ich liczba (10) zawierała średnio 5 wyrazów. DSS wahał się w przedziale od 0 do 12 ze średnią 4. Konwencjonalna analiza treści ujawniła nadrzędny wzorzec wyartykułowany na dwa sposoby: świadomość nieodległej przestrzeni i czasu oraz odległe wspomnienia ludzi i miejsc, jak również wyrażanie siebie jako osoby. Wnioski. Niniejsza analiza wtórna jest źródłem danych normatywnych oraz bogatego opisu funkcji poznawczych w grupie osób opisujących DSS na początku i ponownie w 3 lata po przebytym udarze, jednakże próbka była zbyt mała, aby móc określić prostą metrykę funkcji poznawczych. (PNN 2018;7(4):140–144)