Przejawy niepełnosprawności wśród pielęgniarek aktywnych zawodowo spowodowane bólami kręgosłupa - Królikowska, Agnieszka; Gołębiewska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Haor, Beata; Filipska, Karolina; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. Dolegliwości bólowe kręgosłupa są problemem medyczno-społeczno-ekonomicznym, który dotyka około 90% populacji. Osoby związane z zawodami medycznymi są szczególnie narażone na częste odczuwanie dolegliwości bólowych kręgosłupa, przekładającymi się na ich codzienne funkcjonowanie. Cel. Celem pracy jest ocena dolegliwości bólowych kręgosłupa w grupie pielęgniarek aktywnych zawodowo i ich wpływu na codzienne funkcjonowanie. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 pielęgniarek Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy aktywnych zawodowo. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, natomiast narzędziami były: autorski kwestionariusz, skala VAS oraz Kwestionariusz Revised Oswestry Low Back Pain Disability Scale (wersja polska). Dane opracowano statystycznie. Poziom p ≤ 0,05 przyjęto jako poziom istotny statystycznie. Wyniki. W grupie pielęgniarek mających staż pracy w granicach 11–20 lat średnia odczuwanego bólu była na poziomie 3,21 pkt., natomiast wśród kobiet ze stażem pracy powyżej 21 lat średnia odczuwanego bólu wynosiła powyżej 4,5 pkt. Dolegliwości bólowe odczuwane były także przez pielęgniarki pracujące w zawodzie poniżej 10 lat — średnia 1,62 pkt. Staż pracy badanych kobiet pozostawał w istotnej statystycznie, średniej korelacji z wynikami odczuwanego bólu (p = 0,000). Wnioski. Problem bólu u pielęgniarek jest częstym zjawiskiem. Staż pracy w zawodzie ma związek z występowaniem u pielęgniarek dolegliwości bólowych, tj. im wyższy staż pracy tym większe odczuwanie dolegliwości bólowych, które przekładają się na ich funkcjonowanie. Miejsce oraz system pracy pielęgniarek nie są czynnikami znacząco wpływającymi na występowanie dolegliwości bólowych kręgosłupa. (PNN 2019;8(1):16–22)