Doskonalenie zawodowe pielęgniarek neurochirurgicznych. Doniesienia wstępne - Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. Stała aktualizacja i poszerzanie zakresu wiedzy zawodowej jest obowiązkiem każdej pielęgniarki/położnej oraz podstawowym warunkiem prawidłowego wykonywania zawodu. Doskonalenie zawodowe pielęgniarek w dziedzinie neurologii i neurochirurgii obejmuje aktywność zawodową w ramach samokształcenia lub zorganizowanych formach i rodzajach kształcenie podyplomowego poprzez odbywanie szkolenia specjalizacyjnego, nabywanie umiejętności zawodowych z zakresu węższych dziedzin pielęgniarstwa lub udzielania określonych świadczeń zdrowotnych oraz doskonalenie w innych formach kształcenia. Przeprowadzone badania wskazują, że ścieżka kariery zawodowej dla neuropielęgniarek, jest nieuregulowana i różna w różnych krajach. Cel. Celem badań była analiza doskonalenia zawodowego pielęgniarek neurochirurgicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na grupie 93 pielęgniarek zatrudnionych w sześciu ośrodkach neurochirurgicznych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Za pomocą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety dokonano oceny doskonalenia zawodowego. Przeanalizowano zagadnienia dotyczące kształcenia przed i podyplomowego oraz doświadczenia zawodowego. Wyniki. Najbardziej popularną formą kształcenia podyplomowego jest kurs dokształcający oraz zjazd/konferencja/sympozjum. Większość osób stwierdziła, że ich szkolenia były finansowane przez pracodawcę lub środki własne/prywatne. Wykazano brak szkoleń specyficznych dla pielęgniarek neurochirurgicznych. Wśród trudności/problemów związanych z doskonaleniem zawodowym, najczęściej wskazywano na brak czasu na szkolenie oraz brak interesującej tematyki szkolenia. Większość badanych nie ma zdania dotyczącego tego czy kształcenie zawodowe powinno być oparte na przyznawaniu punktów edukacyjnych/kredytowych. Wnioski. Przeprowadzone badania wskazują na duże zróżnicowanie w obszarze kształcenia przed i podyplomowego. Wykazano także brak spójnej ścieżki kariery zawodowej dla neuropielęgniarek. (PNN 2019;8(3):119–123)