Opieka pielęgniarska nad pacjentem z akromegalią — opis przypadku - Melikoğlu, Seçil Erden; Çulha, Yeliz; Kaya, Hatice; Tanrıöver, Necmettin (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Guzy przysadki mózgowej są najczęściej spotykanymi typami łagodnych guzów mózgu i stanowią około jednej piątej wszystkich guzów wewnątrzczaszkowych. Wśród guzów przysadki mózgowej są niefunkcjonalne gruczolaki i prolaktynomy, a następnie guzy wydzielające hormony wzrostu lub akromegalia. Zmiany fizyczne i powikłania systemowe spowodowane akromegalią mają negatywny wpływ na biofizjologiczny, psychologiczny i społeczny wymiar jednostek. Rozpoznanie, leczenie, opieka i monitorowanie choroby wymagają wielodyscyplinarnego podejścia, od endokrynologii po neurochirurgię. Pielęgniarka powinna znać objawy choroby, leczenie, działania niepożądane, które mogą być spowodowane leczeniem, powikłania i interwencje opiekuńcze w celu rozwiązania pojawiających się problemów oraz powinna zaplanować zindywidualizowaną opiekę w celu poprawy zdrowia psychicznego i jakości życia poprzez zwiększenie funkcji biofizjologicznych jednostki. Zastosowanie procesu pielęgniarskiego do naukowej i systematycznej realizacji opieki, a także wykorzystanie procesu pielęgniarskiego do uzyskania jej modelu/teorii, pomaga pielęgniarce prowadzić zindywidualizowaną opiekę. W tym kontekście omawia się zindywidualizowaną opiekę nad pacjentem, który ma być operowany z powodu akromegalii, rzadkiej choroby, poprzez integrację z modelem pielęgniarstwa. (PNN 2019;8(4):162–169)