Wybrane aspekty oceny satysfakcji z życia pielęgniarek oddziałów neurologicznych - Swatowska, Agata; Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2019)
Wstęp. Satysfakcja jest odczuciem pozytywnym, postrzeganym w sposób subiektywny. Oceny satysfakcji z życia można dokonać poprzez porównanie własnej sytuacji z ustalonymi przez siebie standardami, wytyczonymi celami. Dlatego też dokonuje się jej na podstawie indywidualnych kryteriów charakterystycznych dla każdego człowieka. Cel. Celem badań było określenie satysfakcji z życia pielęgniarek pracujących w oddziałach neurologicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 130 pielęgniarek, pracujących w oddziałach neurologicznych szpitali województwa lubelskiego. Zdecydowaną większość badanej grupy stanowiły kobiety (93,80%). Najwięcej badanych miała od 36–50 lat (43,08%). W badaniach zastosowano wystandaryzowane narzędzie badawcze: The Satisfaction with Life Scale (SWLS). Wyniki. Badana grupa pielęgniarek oddziałów neurologicznych oceniła swoją satysfakcję z życia na poziomie średniej 20,66 ± 5,72 pkt. W punktach przeliczonych na wartości stenowe średnia wynosiła 5,56 ± 2,03 stena. Istotne statystyczne różnice w ocenie satysfakcji z życia stwierdzono w zakresie sytuacji materialnej. Oceny na wyższym poziomie dokonały pielęgniarki, które były zadowolone ze swojej sytuacji materialnej (21,70 pkt.). Wnioski. Ocena satysfakcji z życia pielęgniarek oddziałów neurologicznych kształtowała się na przeciętnym poziomie. Samoocena sytuacji materialnej istotnie różnicowała ocenę satysfakcji z życia badanych pielęgniarek. (PNN 2019;8(4):157–161)