Problemy zdrowotne pacjentów 80 plus zgłaszających się do szpitalnego oddziału ratunkowego, w tym problemy neurologiczne - Głowacka, Mariola; Pietrzak, Karolina (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Tematyka niniejszej pracy obejmuje problemy zdrowotne występujące u pacjentów powyżej 80 roku życia zgłaszających się do szpitalnego oddziału ratunkowego ze wskazaniem na problemy neurologiczne. Cel. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problemów zdrowotnych, w tym neurologicznych z jakimi zgłaszają się pacjenci powyżej 80 roku życia do szpitalnego oddziału ratunkowego (SOR), najczęstszych przyczyn hospitalizacji oraz sposobu dotarcia do SOR. Materiał i metody. Dokonano analizy sytuacji zdrowotnej 100 pacjentów, w wieku 80 lat i więcej, którzy zgłosili się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Bydgoszczy. Dane uzyskano poprzez wgląd do dokumentacji medycznej zawartej w systemie szpitalnym KS-Medis. Współzależność pomiędzy dwiema zmiennymi obliczono za pomocą współczynnika korelacji rang Spearmana. Wyniki. Do szpitalnego oddziału ratunkowego najczęściej zgłaszają się kobiety 80 plus (58%), z powodu upadku (11%), dowiezione transportem systemu ratownictwa medycznego (67%). Problemy neurologiczne samoistne lub współistniejące (urazy głowy, udary lub ich podejrzenie) to 6% przyczyn hospitalizacji nagłych. Wnioski. Przyczyny zgłaszania się seniorów po 80 roku życia do szpitalnego oddziału ratunkowego są zróżnicowane, ale dominują upadki. (PNN 2020;9(1):27–32)