ME/CFS u młodzieży — przegląd badań - Szrajda, Justyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS), zwany również encefalopatią bólową, bólowym zapaleniem mózgu i rdzenia kręgowego (ME), jest schorzeniem charakteryzującym się długotrwałym zmęczeniem, które nie jest w znacznym stopniu złagodzone podczas odpoczynku, nie jest spowodowane wcześniejszym stanem chorobowym lub ciągłym wysiłkiem. Objawy są dość różnorodne, ale nie specyficzne dla tej jednostki chorobowej. Najczęstsze to: problemy z koncentracją i pamięcią, ból gardła, obrzęk węzłów chłonnych, ból stawów, zaburzenia snu, ból głowy. Co więcej, badanie funkcjonowania autonomicznego układu nerwowego, oraz nietolerancji wysiłku fizycznego uważa się za ważne w procesie diagnozy młodzieży z ME/CFS. Przedstawiona analiza badań pokazuje, że młodzież z ME/CFS pragnie być zrozumiana a ich choroba, którą niewielu rozumie uznana za prawdziwą. Wydaje się, że kontynuowanie edukacji i utrzymanie aktywności społecznej u młodych pacjentów z ME/CFS ma kluczowe znaczenie dla utrzymania jakości życia. ME/CFS u nastolatków może prowadzić do poważnych problemów związanych z nieobecnością w szkole, gorszą jakością życia w szkole i na uczelni, oraz słabszymi osiągnięciami w porównaniu do zdrowych nastolatków. Zaburzenia lękowe mogą współwystępować z ME/CFS u młodzieży. W razie potrzeby można rozważyć leczenie wspomagające chorób współistniejących. Istnieje pilna potrzeba ustalenia skutecznego leczenia ME/CFS. (PNN 2020;9(2):76–79)