Występowanie dolegliwości bólowych w odcinku lędźwiowym kręgosłupa w grupie zawodowej pielęgniarek - Szajerska, Agnieszka; Grzelak, Lech; Szostak, Mateusz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Wstęp. Zespoły bólowe kręgosłupa dotyczą ludzi zamieszkujących każdą szerokość geograficzną globu. Z mniejszą lub większą intensywnością są chorobami cywilizacyjnymi dotyczącymi wielu grup zawodowych w tym pielęgniarek. Cel. Celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników ryzyka na występowanie bólu kręgosłupa w odcinku lędźwiowym wśród pielęgniarek i pielęgniarzy Specjalistycznego Szpitala Miejskiego w Toruniu. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Specjalistycznym Szpitalu Miejskim (SSM) w Toruniu po wcześniejszym uzyskaniu zgody Komisji Bioetycznej oraz dyrekcji szpitala. Badaniami objęto grupę 165 pielęgniarek i pielęgniarzy zatrudnionych we wszystkich jednostkach organizacyjnych szpitala. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, oraz zastosowano dwa narzędzia badawcze — autorską Ankietę oraz kwestionariusz Oswestry. Wyniki. Spośród analizowanych czynników demograficznych tylko wiek i staż pracy respondentów predysponują do występowania zespołu bólowego kręgosłupa (p < 0,05). Istotny statystycznie okazał się także współczynnik BMI (p < 0,05). Zależności statystycznej (p > 0,05) nie potwierdzono wśród pozostałych zmiennych takich jak: płeć, system pracy, obciążenie fizyczne, palenie papierosów oraz urazy kręgosłupa w przeszłości. Wnioski. W związku ze wzrostem średniej wieku i stażu wśród pielęgniarek i pielęgniarzy, nasilające się dolegliwości bólowe kręgosłupa staną się ich wiodącymi problemami zdrowotnymi. Należy rozważyć szeroko rozumianą edukację zdrowotną w tej grupie zawodowej, by zmniejszyć udział nadwagi i otyłości jako czynników predysponujących do zespołu bólowego kręgosłupa. (PNN 2020;9(2):65–70)