Jakość życia oraz jej predyktory wśród pacjentów neurologicznych — systematyczny przegląd badań - Filipska, Karolina; Wiśniewski, Adam; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Haor, Beata; T. Szewczyk, Maria; Ślusarz, Robert (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Jakość życia jest ważnym aspektem w dziedzinie medycyny i nauk o zdrowiu. Ukazywana jest ona jako pojęcie złożone. Dlatego też prezentowana jest w różnorodny sposób. Jej interpretacja oraz definiowanie zależy w głównej mierze od dyscypliny i obszaru nauki. Bardzo często jakość życia definiowana jest także w kontekście dobrostanu jakiego człowiek doświadcza w ciągu swojego życia. Uwarunkowana jest ona od stanu zdrowia. Może uwzględniać dużą różnorodność problemów, ponieważ choroby neurologiczne przynoszą tak niechciane skutki jak ból, konieczność pobytów w placówkach medycznych oraz rehabilitacyjnych, izolację społeczną, oraz jedną z najgorszych konsekwencji, czyli skrócenie przewidywanej długości życia. Istotne jest zatem prowadzenie badań nad jakością życia wśród chorych neurologicznych. Uzyskane wyniki z prowadzonych oraz kontynuowanych badań na dużych grupach pacjentów mogłyby stanowić swoiste kompendium wiedzy na temat sytuacji chorych, ich potrzeb oraz odczuwanej jakości życia. Dlatego też celem prezentowanej pracy jest przedstawienie badań dotyczących oceny jakości życia oraz jej predyktorów wśród chorych neurologicznych. (PNN 2020;9(3):114–118)