Aktywność roślinnych olejków eterycznych wobec Demodex folliculorum i Demodex brevis - Wróblewska, Joanna; Nuszkiewicz, Jarosław; Wróblewski, Marcin; Woźniak, Alina (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2020)
Zarażenie pajęczakiem z rodzaju Demodex stanowi coraz częstszy problem dermatologiczny i okulistyczny. Preparaty przeznaczone do codziennego oczyszczania oczu i ich okolic (żele, nasączone chusteczki) zawierają przede wszystkim, olejek eteryczny z drzewa herbacianego lub terpinen-4-ol. Do tej pory stosowanie innych olejków eterycznych wspomagających walkę z nużycą jest ograniczone, co wynika to z niewystarczającej liczby badań klinicznych. Celem tego artykułu przeglądowego jest przedstawienie roślin leczniczych, i ich składników aktywnych, które działają skutecznie na Demodex folliculorum oraz Demodex brevis. Selekcję piśmiennictwa oparto na bazach: PubMed, Embase i Google Scholar. (PNN 2020;9(4):160–165)